Дом на федерацията с разширение, вдъхновено от японците

На пръв поглед е честно да се предположи, че викторианският дом от 19 век в листното предградие на Мелбърн на Kew няма да има нищо общо с Япония. Попитайте архитекта Мат Гибсън и той разказва различна история.

Когато клиентите му, семейство от пет деца, се настаниха, жилището беше озадачаващо състояние на запазени предни помещения и удължаване на шамара в задната част, което позволяваше ярка слънчева светлина на запад да пробие зоната на живот. В допълнение към обновяването от върха до краката, кратката е защита от слънце, по-добра връзка с градината и по-закътано външно пространство.

Червената тухла и дантелата от ковано желязо бяха освежени в дома на Федерацията.

Именно роденият в Япония архитект на проекта Ерика Цуда първи представи Мат на изисканата концепция на Hiro-En, източно устройство за дизайн, където щедра, ниска веранда посредничи между вътрешната и външната зона. Съвременната интерпретация на Мат и Ерика беше драматична, с масивни мрежести завеси от неръждаема стомана, обвиващи дълбоко поставената веранда. „С компютърно моделиране на слънчева светлина и сянка, по много умишлен начин бяха разработени серия балдахини на различни височини и разширения, които биха могли да поместит писта за уникална външна завеса около външната палуба“, казва Мат.

Страничният вход сглобява материали стари и нови: стъпала от червена тухла и бетонна плоча със стоманен и цинков балдахин над страничната врата.

Покривайки гигантските стрехи, завесите от стоманена тъкан отговарят на палубите от дърво отдолу и предлагат точно нужното количество прозрачност, засенчвайки интериора през деня и генерирайки перфектния блясък през нощта.

Оригиналните тухлени стени бяха оставени изложени, след като мазилката беше пясъчна. Произведение на творчеството на Кейти Маккинън.

Горе, две по-малки спални бяха пожертвани за помещение, съответно за комбинирана баня и комбинирана баня, докато разширението отстъпи място за друга, по-просторна спалня. Долу, официалните предни стаи от 19-ти век бяха значително преработени, което преобрази предния хол и прилежащото кабинет в основна спалня и монтиран санитарен възел, където базалтовият под и мраморни плочки Карара се позоваваха на традиционните камини.

В залата бяха запазени съществуващите детайли от балтийски бор и период.

Трапезарията вляво от входа се превърна в трапезарията, интимно пространство с книги от пода до тавана и прозорци с оловни светлини. Задната част на имота претърпя най-значителния ремонт, като затворената кухня и килерът стават зона, в която да се хранят, свързвайки се с актуализираните зони за живеене и преориентирайки кухнята на север.

В хола медальонът Меки мъниста "Окто" в мед. Лампа "IC Lights Floor 2" на Michael Anastassiades за Flos. Таблица „Oota“ от EOOS за Walter Knoll. E15 Меден поднос „Habibi“.

„Отпред има традиция, която преминава към отворен, гъвкав и съвременен начин на живот отзад“, казва Мат. „Вместо да се репликират и да се конкурират с характера на оригиналната къща, новите произведения са ясно различими, което позволява на съществуващата тъкан да придобие по-голяма яснота и двата елемента да бъдат верни на времето си. Процесът на обновяване разкри и разкри история на съществуващата сграда, отбелязваща следата от оригинални материали и историята на промените. "

В задната част на хола има стена от дърво. От пода до тавана. Жълта Moroso "Марк" странична маса от Марк Торпе. Маса Kendo 'Van' със сив плот от Francesc Rifé. Произведение на творчеството на Кейти Маккинън.

По време на строителството таванът от мазилка беше оголен, разкривайки мрежа от греди, които бяха изненадващо откритие, макар и красиво. Плановете се промениха и те бяха запазени. Тухлените стени с пясъкоструене са оставени открити и заедно с купчините от дърва от пода до тавана ефектът е подобен на "селското усещане в градска обстановка", казва Мат. Докато съседната кухня явно се различава от старата, има фина свързаност, която позволява на новите произведения да докоснат меко оригиналната структура и да внесат светлина и атмосфера.

Кристална крушка и висулка от Лий Брум. Произведения на изкуството в коридор от Barbara Kitallides.

В основната спалня тапетът „Dark Floral“ от Ели Кешман се съчетава с оригиналната мраморна камина от 19 век. Кресло Морозо 'Редондо' от Патриша Уркиола. Подова лампа Anta 'Nobu' от Carsten Gollnick.

Къщата е в строго контролиран квартал с големи вили в щедри градини, където законите за наследството диктуват всички изменения на улицата да са "рецесивни и по същество да не се виждат". Решението на Мат беше да обвие удължението в стомана и тъмен цинк, така че да не се конкурира с останалата част от сградата. За разлика от тях задната част е „гъвкава, отворена и прозрачна и празнува, а не прикрива оригиналната структура“.

Основната баня е с базалтови подови плочки и стенни плочки Carrara.

Използването на стъклени връзки за леко прикачване на нови произведения към стари беше деликатен балансиращ акт, който включваше обгръщането на модерното, като същевременно запазваше зрелия контекст на сградата. Тази чувствителност привлече вниманието на журито на наградите за викторианска архитектура през 2017 г., връчвайки на Мат и неговия екип престижна награда за наследство за „собствения чист глас на дома“, който е смел, не срамежлив, избягвайки мимикрията на оригиналната сграда… [с] а ясно разграничаване в израз между старото и новото “. Макар че празнува миналото, тази къща е „прекрасен пример за това как едно модерно допълнение не само може да уважава сградата на наследството, но и да добави смел нов параграф към продължаващата си история“.

Мрежевите завеси от неръждаема стомана висят от стоманени и цинкови стрехи на покривите на балдахините и предпазват дървената веранда от отблясъците на слънцето.

Докато фасадата поддържа грандиозно, установено присъствие, гледката към градината контрастира на смело и ведро кинетично фолио. Всичко е бизнес отпред и парти отзад.

За повече информация отидете на mattgibson.com.au

Тагове:  Домашни обиколки Детски стаи Спални 

Интересни Статии

add
close

Популярни Публикации