Крайбрежният среща австралийската храсталака в тази градина в Сидни

стъпки-градина-крайбрежен-празни приказки-Busch-may16

Трябва да има моменти, когато дизайнерите разглеждат съществуваща градина и си мислят: „Защо дори бихте направили това?“ Пример за това беше оригиналният двор на този дом в Манли на Северните плажове на Сидни. Издигната над къщата, тя накара новите собственици да се чувстват клаустрофобични и затворени, със подпорна стена само на 1, 2 метра от задните стъкла.

В горната част на стената се намираха редица храсти, така че самата морава дори не можеше да се види. „Градината пренасели къщата - имаше чувството, че сяда отгоре, когато сте на закрито“, казва Мат Леси, директор на пейзажи Landart. "Погледнахте през прозорците право на стена."

Новите собственици, двойка с две млади момчета, искаха крайбрежен вид и да накарат градината да се чувства отворена и приветлива - място, където могат да се забавляват - и където синовете им могат да се видят от къщата. Също толкова важно, те искаха да използват пълноценно басейна, скрит в задната част на имота.

Първите задачи на Мат и неговия екип бяха да изтласкат подпорната стена назад и да решат проблемите с дренажа, което означава, че дъждовната вода често се стича в къщата. Това включваше много изкопни работи - на ръка. „Не можахме да вкараме там никакви машини за копаене, затова прекарахме седмици с лопати, матоци и електрически чукове“, казва Мат.

След като подпорната стена беше преместена, екипът изгради набор от стъпала, издигащи се към градината, водещи погледа ви към басейна, сега видим от къщата чрез безградна ограда от стъклен басейн. „Стъпките ви карат да искате да се качите нагоре и да плувате“, казва Мат.

Междувременно басейнът беше работа по обновяване. „Беше на 40 или 50 години и облицован с камъче, което се простираше нагоре, за да се превърне в извита стена, разделяща градината от блок блок отзад“, казва Мат. "И така, ние оградихме стената, облепихме я във варовик и след това оттеглихме басейна."

Басейнът беше заобиколен от настилка, изработена от тъмен мербау дървен материал, но вместо да го замени, Мат и неговият екип приложиха финишно измиване, за да се съчетаят с варовиковите павета и стъпалата. "По-леките тонове помогнаха да се създаде онова спокойно, плажно усещане, което собствениците искат", казва той. „Избягвахме разходите за подмяна на целия дървен материал и е по-добре за околната среда, ако можете да създадете напълно нов облик, като рециклирате съществуващите материали.“

Що се отнася до растенията, екипът на Мат започна от нулата, като запази само бора и палмите, които вече са в имота. „Въведохме смесица от местни и екзотични видове, за да се свържем както с местната територия, така и със съществуващите дървета, като същевременно поддържахме цялата ниска поддръжка“, казва Мат. Високите борове в задната част на басейна осигуряват уединение и Мат засажда живи плетове от лили по периметъра, за да екранизира допълнително градината от съседите.

Предната градина има структурирано оформление, което беше продиктувано от нейния аспект и архитектурата на къщата, а също така е дом на повдигната вегетарна лепенка. „Това място е обърнато на север и собствениците наистина бяха запалени да отглеждат собствена храна“, казва Мат. Драматичната драцена е обединена с гроздове Leucophyta Brownii „Silver Nugget“ отдолу, докато родният розмарин и лириопа са на границата.

За разлика от тях, задната градина има див и естествен вид. „Собствениците искаха да има усещане за крайбрежните храсти, които по никакъв начин не изглеждаха манипулирани. Вместо това те искаха наистина да е разхлабен и свободен“, казва Мат. Това означава, че някои насаждения изглеждат почти обрасли - например тукеро и озотамнус процъфтяват в близост до вградените места за сядане - докато мондовата трева около павета, поставена встрани от тревата, нарочно се оставя непокътната.

Мебелите на открито в задната градина са направени за релаксация с маса от тиково дърво и столове от тиково и плетено ракито. "В градината няма нищо твърде структурирано или официално, затова продължихме тази тема и с обзавеждането", казва Мат.

Отстрани на басейна е съществуваща филтърна кутия, скрита зад голяма стена. "Използвахме това в наша полза, като изградихме седалка за пейки пред нея, за да създадем тиха зона, която семейството може да използва близо до басейна", казва Мат. "Ние също така поставихме вдигнат плантатор зад седалката на пейката, за да разбием малко стената."

Мат използва мед за външни фитинги, които ще придадат характер и ще придобият патина с течение на времето. "Инсталирахме меден външен душ за изплакване край басейна, а улуците и тръбите в задната част на къщата също са медни, така че всички те работят заедно", казва той. "Те ще продължат дълго време и времето се прекрасно."

Крайният резултат не може да бъде по-различен от преди. Вече не е отрязана и отделена от къщата, градината вече е отворено пространство, където семейството може да играе, да се забавлява и да се отпусне.

4 ключови растения (отляво) Anigozanthos 'Dwarf Delight' (кенгуру лапа) добавя свеж и дълготраен цвят. Westringia fruticosa (роден розмарин) свети като растение за жив плет или скрининг. Dichondra argentea 'Silver Falls' е пълзящо растение с дълги, сребристи стъбла. Leucophyta Brownii 'Silver Nugget' (храст на джуджета на възглавница) ще процъфти на слънчево място.

За да научите повече за работата на Мат Лиси, посетете пейзажи на Landart .

Тагове:  Домашни обиколки Коледа декориране 

Интересни Статии

add
close